1: Hvem kan søke om forbrukslån?
Alle kan søke om forbrukslån, men det er lettere å få lånet innvilget dersom visse ting er på plass. For det første settes det ofte en aldersgrense, og denne kan være mellom 18 og 25 år. Her er det dessverre ikke noe spillerom, så er man for ung må man velge en annen bank. Deretter blir det større sjanse for å få lån dersom man har fast jobb, og man vil også ligge bedre an jo høyere lønn man har. Helt til slutt vil det også være en fordel om man ikke allerede har lån eller kredittkort med mye gjeld på, samt at man ikke har betalingsanmerkninger fra tidligere misligholdte lån.
2: Hvilken dokumentasjon trenger jeg?
Bankene kommer selv til å hente inn mesteparten av den informasjonen de trenger gjennom et kredittvurderingsfirma. Her vil det bli undersøkt hvorvidt du har tidligere betalingsanmerkninger, og banken vil også ofte få informasjon om tidligere ligninger. Denne informasjonen går direkte til banken, og man trenger ikke selv å legge ved dokumentasjon. I visse tilfeller kan det hende at banken spør om en lønnsslipp og skattemelding, slik at de får bekreftet at den informasjonen du har oppgitt om lønn faktisk stemmer. Utover dette må du legitimere deg selv, men dette kan som regel gjøres ved hjelp av BankID eller lignende.
3: Kan jeg betale ned forbrukslånet raskere?
Når du tar opp et lån vil du bli bedt om å velge nedbetalingstid, og da er det viktig at man ikke velger en kortere tid enn hva man kan holde. De aller fleste banker vil la deg betale tilbake lånet raskere, men i forhold til renter vil man ofte måtte be om å få lånet rekalkulert dersom man betaler tilbake mer enn hva avdragene sier. I visse tilfeller vil bankene trekke fra for mye innbetalt fra fremtidige innbetalinger i stedet for å kutte ned på betalingstiden. Her kan man som regel ta kontakt med banken dersom man ønsker å innfri lånet tidligere enn planlagt.
4: Hvilken nedbetaling skal jeg velge for forbrukslånet?
Hvor lang nedbetalingstid man bør velge for lånet er avhengig av hvor mye man kan og ønsker å betale per måned. Hvis man ønsker å gjøre lånet så billig som mulig bør man velge en kortere nedbetalingstid slik at man totalt sett betaler et mindre beløp i renter. Har man ikke muligheten til å betale store terminbeløp bør man heller velge en litt lengre nedbetalingstid, og så betale tilbake ekstra dersom man skulle få muligheten til det.
5: Hva er refinansiering?
Refinansiering er når man tar opp et nytt (ofte billigere) lån for å betale ned eksisterende lån. På denne måten kan man samle alle lånene på ett sted, og man får ofte bedre vilkår enn ved mange ulike smålån
Thorvald Mansen
Spesialiserer seg skriftlig om økonomi og lån til web og avis. Over 10 års erfaring, hvorav 5 år som forfatter. Les mer om oss »