Før man vurderer å ta opp et forbrukslån hos sin bankforbindelse eller hos en finansinstitusjon, så er det noen ting man bør tenke gjennom.
Selv om man ønsker seg nye møbler eller ønsker å pusse opp badet, så kan det være greit å tenke på om man virkelig trenger det akkurat nå. Hvis man klarer å spare det beløpet man skal betale i måneden på et forbrukslån inn på en sparekonto i banken, så kan man spare mye penger på låne mindre penger på et forbrukslån.
Når man tar opp et forbrukslån, så får man faste månedlige utgifter i lang tid fremover. Sett opp et budsjett, der du legger inn alle dine inntekter og månedlige utgifter. Statens Institutt for forbruksforskning, SIFO, har laget et Referansebudsjett for forbruksutgifter, som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. Det kan settes sammen slik at det viser kostnadene ved å opprettholde et rimelig forbruksnivå for hushold av ulik størrelse og med forskjellig alders- og kjønnssammensetning. Budsjettet omfatter både vanlige, løpende utgifter til mat, klær, hygieneartikler o.l. og utgifter til sjeldnere innkjøp av varige forbruksgjenstander som møbler, elektrisk utstyr o.l.
I stedet for å låne i banken eller hos en finansinstitusjon, så kan man kanskje låne hos familie, venner, eller arbeidsgiver til en hyggeligere rente. Trenger man et lite beløp og man vet man kan betale tilbake innen kort tid, så kan også kredittkort være et bedre alternativ. De fleste kredittkort i dag tilbyr en rentefri periode på opptil 45 dager, og betaler man ned gjelden innen det, så betaler man heller ingen renter og gebyrer.
Har du en ordnet økonomi og er klar for å søke forbrukslån, så er det flere ting du bør se på. Hvilken rente tilbyr dem? Når renten varierer fra 10% til over 30%, så er det mye å spare på å velge den rette lånegiveren. Få en tilbakebetalingsplan, der alle gebyrer og omkostninger er med, slik at du ser hva lånet vil koste deg i hele låneperioden. Sjekk også at du har muligheten til å betale ned ekstra på lånet, hvis din økonomiske situasjon skulle gi rom for det.
Ikke vær redd for å gå inn i forhandlinger med banken eller finansinstitusjon når du søker forbrukslån. Har du ordnet økonomi og er en sikker betaler, så kan du som oftest få bedre vilkår og lavere rente. Banken eller finansinstitusjonen ser også på om du tar opp forbrukslån ofte for å finansiere ditt forbruk, og trenger du penger til et nytteformål istedenfor et luksusformål, så kan man ofte få bedre vilkår og lavere rente.
Thorvald Mansen
Spesialiserer seg skriftlig om økonomi og lån til web og avis. Over 10 års erfaring, hvorav 5 år som forfatter. Les mer om oss »